19 huhtikuuta, 2013

Uiden kohti parempaa kuntoa osa 2.

Hei Liikkujat, 

Toivottavasti edellisestä postauksesta saitte hyödyllistä tietoa tulevaa uintiharrastustanne varten. Tällä kertaa vuorossa ovat nuo varusteet, joiden avulla oikean uintitekniikan oppiminen on paljon helpompaa ja ne tekevät treeneistänne monipuolisempia.
Lopulta löydätte kaksi esimerkkitreeniä. Toinen sopii hyvin aloittelijoille ja toinen uinnin saralla pidemmälle ehtineille. Olisi myös mukava kuulla kokemuksistanne/tuntemuksistanne, joten voitte kirjoittaa rohkeasti kommenteja sekä tänne että Priima-valmennuksen Facebook-sivuille.

Kuten tiedätte, uintityylejä on neljä: perhosuinti, selkäuinti, rintauinti ja vapaauinti. Jos kysyisin mitä näistä voisi oppia nopeimmin, enemmistö varmasti vastaisi, että rintauintia. Totuus on kuitenkin eri. :-) Rintauinnin jalkja-, käsi- ja hengitystekniikan oppiminen sekä synkronointi aiheuttaa eniten "pääkipua" niin lapsille kuin aikuisillekin. Helpoin "nakki" on selkäuinti ja sen jälkeen vapaauinti. Jos olet aina haaveillut vapaauinnista, mutta tekniikan takia et ole tähän asti uskaltanut ryhtyä opettelemaan sitä, nyt vain uimalauta käteen ja rohkeasti veteen. Eri uintityylien opettelemiseen löytyy lukuisia hyödyllisiä lähteitä sekä suomalaisilta että ulkomaalaisilta sivustoilta tai kokonaisia tekniikkakirjoja kirjakaupoista. Omasta puolestani voin lämpimästi suositella seuraavia:

  • www.uinti.info 
  • www.swimming.about.com
  • http://www.swimcoachingbrain.com/swimming-programs/
  • Uimaopetuksen käsikirja (Docendo Sport)
  • Swimming for Total Fitness: A Progressive Aerobic Program (by Jane Katz)
  • Fitness Swimming (by Emmett Hines)
Mihin tahansa tyyliin/tyyleihin päädyttekin loppujen lopuksi, allaolevista apuvälineistä saatte reilusti hyötyä tekniikkanne parantamiseksi.Uimalauta:


Yksinkertainen, mutta erittäin monipuolinen "apuri". Auttaa sinua omaksumaan eri uintityylien oikeat potku- sekä hengitystekniikat. Sopii mainiosti myös alkulämmittelyyn ja loppuverryttelyyn. Valitse mahdollisesti sellainen malli, josta löytyy käsille reiät. Ohjaaminen on helpompaa sekä vartalo pysyy toivotussa virtaviivaisessa asennossa. Hinta liikkuu 15-25€ välissä.
Pullari:


Erittäin hyödyllinen väline silloin kun haluat keskittyä pelkästään käsivetojen tekniikkaan.  Väline asetetaan reisien väliin, jotta jalat muuttuisivat kelluviksi. Pullarin kanssa uiminen on hyvin raskasta, joten ennen kaikkea hengitystekniikan pitää olla hallussa. Hyödyt myös paljon siitä, jos treenaat hiukan peruskuntoa ennen pullarin käyttöön ottoa. Näin varmistat ettei happi loppuisi keskellä allasta. :-) Kuvassa olevan pullarin hinta on 15€.


Lättäri:


Vapaauinnin käsivetoja varten. Väline on suunniteltu siten, että krooliuinnin käsiliikkeen sisäänpyyhkäsy sekä ylöspyyhkäisy vaiheet tuntuvat erittäin tuskallisita, mikäli lättäri ja täten kädet ovat väärässä asennossa. Välineen avulla vedoistasi tulee tehokkaampia, sillä ylävartalo joutuu tekemään huomattavasti enemmän työtä päästäkseen eteen päin. Koska krooliuinnissa käsivedot tuottavat 90-100% työntövoimasta, on tärkeätä, että ylävartalosta löytyisi riittävän paljon voimaa. Lättäri on siis myös tehokas "lihaskuntoväline". Kuvassa olevan välineen hinta 26€.
Nenäklipsi:


Jotkut eivät luonnollisesti tykkää, jos kloorivesi valuu nenään esimerkiksi selkäuinnissa tai volttikäännöstä suorittaessa. Klipsi vaatii totuttautumista, erityisesti sen takia, koska hengittäminen tapahtuu pelkästään suun kautta. Hinta on noin 7€.

Ja kun teoria muuttuu käytännöksi...

Allaoleva treeni sopii hyvin aloittelijoille. Se keskittyy voimakkaasti vapaauinnin kroolipotkun tekniikkaan sekä hengitykseen. Tarvittava apuväline on uimalauta (monesti saa lainaksi treenin ajaksi myös uimahallilta). Muista olla mahdollisimman rentona ja jos tuntuu siltä, että jalat menevät vielä liian helposti hapolle, pidä pidempiä taukoja. Ravistele, venyttele hiukan altaan toisessa päässä ennen kuin lähdet taas liikkeelle. Muista myös nesteytys! Vaikka vedessä et tunne hikoilevasi, mutta se tapahtuu silti, joten ota vesipullo rohkeasti altaalle mukaan.
Seuraava treenikokonaisuus on tarkoitettu edistyneemmille harjoittelijoille. Treeni kehittää voimakkaasti aerobista kuntoa sekä keskittyy volttikäännöksen oikeaan suoritustekniikkaan. Enjoy! :-)

Mukavan märkiä treenihetkiä teille kaikille ja kysykää / kommentoikaa vapaasti, jos on kysyttävää / kommentoitavaa!


Vera & Priima-valmennus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti