14 huhtikuuta, 2013

Uiden kohti parempaa kuntoa osa 1.

Heippa Liikkujat,

Edellisessä postauksessa lupasin kirjoittaa Martan uintiharrastuksesta. Samalla kun kerron Martan tilanteesta, niin voidaan käydä läpi uintiin liittyviä perusteita.

Martan kanssa treenaaminen jatkuu kolme kertaa viikossa (paitsi kun Marta on työmatkoilla) ja konseptiin kuuluvat yhteinen lihaskuntoharjoittelu (2x) sekä aerobinen harjoittelu (1x). Sen lisäksi olen rohkaissut Martaa käymään itsenäisesti (kävely)lenkillä pari kertaa viikossa.

Uinti on ollut sellainen aktiviteetti jota Marta tykkäsi tehdä jo ennen yhteistä projektiammekin. Vaikka moni kokee uinnin olevan tylsä (seinästä seinään) laji, siinä ovat omat hauskuutensa ja monipuolisuutensa. 

  • Uinti kehittää tehokkaasti aerobista kuntoa, sillä uidessa keuhkot ja sydän tekevät aktiivisesti työtä tuottaakseen riittäväsi happea isoille lihasryhmille. Et hengästy niin helposti portaita noustessa.
  • Uinti kehittää myös lihaskuntoa (erityisesti ylävartalon lihaksistoa), sillä uidessa vesi toimii vastuksena, jota kehon pitää jatkuvasti voittaa edetäksesi.
  • Uinti on myös hyödyksi jäykkyyteen (sekä fyysiseen että henkiseen). Kaikissa neljässä uintityylissä (vapaa-, rinta-, selkä- ja perhosuinti) lihasten ja nivelten on oltava riittävän joustavia, jotta uimari pääsisi toivotulla tavalla vedessä eteenpäin. Samalla vedessä liikkuessa arjen huolet unohtuvat kun keskitytään voimakkaisiin sisään- ja uloshengityksiin sekä rauhallisesti ympärillämme liikkuviin vesiaaltoihin.
  • Uinti sopii kaikille iästä, sukupuolesta ja painosta huolimatta. Iäkkäämmät sekä ylipainoiset ihmisetkin voivat turvallisesti harjoitella vedessä ilman, että nivelet kärsisivät liiallisesta tärähdyksestä tai rasituksesta. Vedessä liikkuessa, kun vesi yltää lantioviivaan, puolet kehon omasta painosta "häviää", eli kannattavaksi jää enää 50%. Jos vesi yltää rintoihin asti, kannettavaa on enää 25-30% ja jos päästään oikeaan uinti-asentoon (vesi kaulaan asti tai pää vedessä), kannettavaksi jää enää 10%!
  • Kalorikulutuksen näkökulmasta omasta painosta ja uintitreenin intensiteetistä riippuen keho voi kuluttaa 90-550kcal puolen tunnin kestävän harjoituksen aikana. Tosiaan 550kcal:n kulutukseen pitää "vatkata" aika reilusti. :-)
Käytännöllisiä neuvoja:

Jotta uinnista voisi koko sydämmellä nauttia, tekniikan ja varusteiden pitää olla kunnossa. Todella monesti olen kuullut, että "en tykkää uimisesta, koska niska/pää tulee aina kipeäksi".  Tietysti niska-hartiaseudun lihakset menevät jumiin kun joudut kannattelemaan päätäsi pinnan yläpuolella koko ajan samassa asennossa. Moni katsoo "sammakkoa" uidessa vielä varmuuden vuoksi kohti uimahallin kattoa, jotta jumitus olisi 100% varma. :-) Ratkaisu: sopivat uimalasit ja pää veteen.

Uimalasit: merkillä ja hinnalla ei ole merkitystä. Tärkeintä on, että kokeilet ennen kuin ostat ne. Laitat siis kaupassa lasit rohkeasti päälle. Sopivat uimalasit pysyvät silmäkuopissa kiinni ilman, että ympäröivä kuminauha olisi päässä (pelkällä imuteholla). Jos ne pysyvät hyvin paikoillaan, toinen kriteeri on vielä ettei lasien kumireuna painaisi silmien ympärystä hirveästi tai aiheuttaisi kipua. Mikäli nämä kriteerit toteutuvat, aika suurella todennäköisyydellä allashetkistäsi tulee miellyttävempiä.

Uimapuku: tässä tapauksessa kokemuksesta voin sanoa, että merkillä on valitettavasti merkitystä. Isojen uintifirmojen uimapuvut ovat olleet paljon kestävämpiä, erityisesti jos valitsee klooria kestävän vaihtoehdon (chlorine resistant). Uimapuvun on oltava tyköistuva ja se pitää pestä jokaisen käytön jälkeen ettei kloori ehtisi kuivumaan siihen ja täten rikkomaan uikkarin materiaalia. Huom! Ei konepesua!

Sammakot vauhdissa Tuusulan uimahallilla :-)
Uimalakki: ei ole välttämätön varuste, itse kuitenkin suosittelen. Jos käyt säännöllisesti uimassa, lakki suojelee hiuksia kloorivedeltä tehokkaasti. Sen lisäksi tukkasi pysyy kasassa, ei tule uidessa yllättäviä "kuitupaloja" suuhun, nenään, silmien eteen jne. Uimalakkia ostaessa suosi paksumpaa silikonia. Tästä materiaalista tehtyjä uimahattuja on paljon helpompi laittaa päähän ja ne säilyvät ehjinä todella pitkään. Kuivumisen jälkeen voit ripotella hatun sisäpintaan vauvoille tarkoitettua talkkia estääksesi lakin pintojen liimautumista yhteen.

Allas sandaalit: toinen vapaavalintainen, mutta hyödyllinen varuste. Mikä tahansa malli käy, jos vaan pohjakuviot estävät liukastumista. Tämän lisäksi estää tehokkaasti jalkasienen tarttumista.

Nyt kun kaikki varusteemme ovat kasassa, seuraavaksi katsotaan millaisten apuvälineiden avulla voi tehdä super-tehokkaita treenejä.

Vera & Priima-valmennus




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti