11 tammikuuta, 2014

Menestystarina: kovaa työtä aina palkitaan

Asiakassuhteet ja valmennusprojektit ovat erilaisia. Joskus valmentaja joutuu todella miettimään millä keinolla saisi asiakkaan asettamat tavoitteet toteutettua. Alla oleva tapaus oli yksi elämäni haasteellisimpia.
Kun kyseessä oli jo alunperinkin todella hyvänkuntoinen, viehettävä & pitkä (reilusti yli 170cm), voimakas nainen, joka ei syö roskaruokaa eikä herkuttele, oli tosi vaikea löytää sopivia menetelmiä toivotun muutoksen saavuttamiseksi. Yhteinen matkamme päättyi kuitenkin hyvin. Hänen ulkonäkö on muuttunut huimasti. Vyötäröstä sekä lantiosta on häipynyt melkein 10cm ja puhdasta rasvaa on tullut tiputettua 10 voipaketin verran.

Olkaa hyvät ja lukekaa miten valmennusprosessi oli edennyt hänen silmillä katsottuna.

Asiakkaani pyynnöstä nimeä, eikä muita ykistyisyyteen liittyviä tietoja ei mainita


Huikeat tulokset numeroina

1. Miksi olet palkannut PT:n? Millaisia odotuksia oli valmentajan ja projektin suhteen? Miten olet "eksynyt" minun luokseni?

Olen viidenkympin kynnyksellä oleva, toimistotyötä tekevä nainen. Olen harrastanut monipuolista liikuntaa koko ikäni ja viimeiset vuodet liikunta on painottunut aerobiselle puolelle. Kesät menivät pyöräillessä ja talvet hiihtoladulla. Siinä välissä olen käynyt kuntosalilla ja jumpissa. Minulle kävi niin kuin monelle muullekin, että paino nousi liikunnasta huolimatta. Kuvittelin syöväni järkevästi, mutta paino jojoili ylös ja alas dieeteistä riippuen, päätyen ylipainon puolelle. Omat keinot eivät enää riittäneet saamaan painoa alas. Samalla kehossakin tuntui siltä, että liikunta ei tuottanut tulosta vaan kehitys junnasi paikoillaan. Jotain oli siis tehtävä. Surffailin netissä ja osuin Smartum-sivuston kautta Priima-valmennuksen sivuille. Heräsi ajatus personal traineristä. Priima-valmennuksen sivut ovat mielestäni hyvin tehty ja sain sieltä kipinän mennä tapaamaan Veraa (mietittyäni asiaa pari kuukautta). Veran koulutus vaikutti hyvältä ja monipuoliselta ajatellen omia liikuntatottumuksiani. Sovimme tapaamisen, jonka yhteydessä keskustelimme tarkemmin tavoitteistani. Tein päätöksen 4 kk:n Oivallus -paketista, joka sisälsi kaksi tapaamista viikossa.

2. Millaisia odotuksia oli valmentajan ja projektin suhteen?

Lähdin liikkeelle avoimin mielin.  En oikein osannut odottaa mitään erityistä. Ajattelin ottaa vastaan kaikki ideat ja treenit, mitä Vera minulle keksiikään. Alussa tietenkin mietitytti, miten henkilökemia toimii, mutta sen suhteen ei ollut mitään ongelmia. Vera löysi yllättävän nopeasti ne "mun jutut" treeneissä, mikä yllätti positiivisesti.

Yksi tavoitteista oli tietenkin painonpudotus niin, että se olisi lopullista.  Tein myös itselleni kilotavoitteen, joka mielestäni oli aika realistinen toteuttaa.  En kuitenkaan pyri mihinkään fitnessmalli-kuntoon, kunhan rasva palaa ja lihasmassaa tulee lisää.

3. Miten valmennus omasta näkökulmastasi lähti liikkeelle? 

Ensi tapaamisen jälkeen oli kuntotestit, jotka mielestäni oli aika helpot.  Testitulokset olivat sellaiset kuin ajattelinkin. Olinhan pyöräillyt kesän ja hiihtänyt koko talven aika aktiivisesti. Näiden perusteella Vera laati ensimmäisen jaksosuunnitelman. Jaksosuunnitelma oli monipuolinen, sisältäen uintia, kuntosaliharjoittelua ja toiminnallista harjoittelua. Omasta mielestäni kaksi yhteistä harjoitusta viikossa on ehdottomasti hyvä asia. Valmentaja näkee valmennettavan kunnon ja kehityksen. Valmennettava joutuu todella treenaamaan ja pääsee harjoittelurytmiin. Minä ainakin odotin innolla yhteisiä treenejä.

4. Vastasiko sisältö omia odotuksia (treenimenetelmät, informatiivisuus, ravinto-ohjeistus jne.)? 

Heti ensimmäisestä yhteisestä treenistä huomasin, ettei tämä ole mikään laulu -ja leikkikurssi vaan totista totta. Luulin treenanneeni joskus kovaakin, mutta nämä treenit olivat aivan jotain muuta. Hiki virtasi ja lihakset huusivat happea. Aivan upea tunne, jälkikäteen. Poistuminen omalta mukavuusalueelta treeneihin, jotka aktivoivat kunnolla lihaksia, oli juuri sitä mitä kaipasin. Oli kyse sitten kahvakuulaharjoittelusta tai venyttelystä, treenit olivat tosi hyviä.

Tavallaan yllätyin, ettei ohjelma sisältänyt pitkäkestoisia aerobisia treenejä kuin muutaman (asiakkaalla oli tavattoman hyvä peruskunto -Vera). Ne oli korvattu intervallityyppisillä harjoituksilla myös pyöräilyssä. Vera muisti myös kertoa mikä tämän harjoituksen tarkoitus on ja mitä se kehittää.

Vera oli jaksottanut viikot kevyisiin, keskiraskaisiin ja raskaisiin viikkoihin. Helpot viikot olivat aluksi vaikeita, koska olisi tehnyt mieli mennä vaikka pyöräilemään tai tekemään ihan mitä tahansa. Olin kuitenkin päättänyt tehdä ohjelman mukaan, joten jätin pyöräilyt väliin. Parin kuukauden päästä helpotti ja hyvillä mielin pidin lepopäiviä.

Raskas viikko oli totisesti raskas. Joskus tuntui siltä, että Vera kuvitteli minun olevan paremmassa kunnossa kuin olin, mutta ihmeellisesti sitä vaan jaksoi tehdä vielä muutaman toiston. Ehkä se oli se valmentajan valvova silmä, joka toi lisäpotkua tekemiseen.

Oli mukava treenata hyvällä ohjelmalla, suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti, eikä tarvinnut itse miettiä mitä tänään tekisin.

5. Ravinto-ohjeistus

Ravinto-ohjeistus oli aika helppo toteuttaa. Pidin ruokapäiväkirjaa netissä, josta Vera pystyi seuraamaan mitä suuhuni pistin. En joutunut luopumaan mistään erityisesti, koska en ennen tätä projektiakaan syönyt "mössöruokaa" tai karamellia.  Liha ja rahka olivat ainoat, joiden käyttö on selkeästi vähentynyt. Ruokavalio muuttui kasvispainotteiseksi ja säännöllisemmäksi. Tiesin, että painonpudotus ei tule olemaan helppoa ja taisi Verakin välillä miettiä mitä minulle tekisi.

Painossa ei ensin näkynyt mitään muutoksia, mutta kehon muoto muuttui kuitenkin kiinteämmäksi. Ensimmäisessä kehonkoostumusmittauksessa painon pudotus ei ollut sitä mitä odotin. Täytyy myöntää, että minäkin sorruin heti kaikki tässä mulle -mielialaan. Mittanauhalla mitatut tulokset kuitenkin puhuivat puolestaan ja kärsivällisyyden myötä painokin alkoi tippumaan. Kehoni oli selvästi muuttanut muotoaan ja kiinteytynyt oikeista kohdista. Jospa paino pysyisi alhaalla, kun se on tällä kertaa pudotettu hitaasti eikä tiukalla dieetillä nopeasti.

6. Oliko fyysisiä/henkisiä ala- ja ylämäkiä valmennuksen aikana? Jäikö joku treenihetki erityisesti muistiin?

Projekti on mennyt todella nopeasti ja hyvin. Neljässä kuukaudessa ihmisen elämässä voi tapahtua mitä vaan. Haasteilta ja vastoinkäymisiltä ei voi välttyä, mutta niihin täytyy vaan suhtautua positiivisella mielellä. Vanha selkävaiva ilmoitti joskus olemassaolostaan, mutta muuten ei mitään ongelmia tullut eteen. Kaikki tuli tehtyä, mitä ohjelmaan oli merkitty.

Kaikki yhteiset treenit ovat olleet todella hyviä ja tehokkaita. Parhaiten ehkä on jäänyt mieleen ylämäkitreenit. Se oli todella kova treeni, mutta kyllä se polvi nousi kummasti vielä sen yhden spurtin verran. Hot Yinjooga jäi myös positiivisena kokemuksena mieleen ja tulen varmasti kokeilemaan sitä vielä uudestaan. Pääsin myös juoksuttamaan Veraa tennispallon perässä koska lyöntitarkkuuteni ei ole parasta a-luokkaa. Viimeisissä jaksosuunnitelmissa ohjelmaan tuli myös Tabata-treeni, joka oli erittäin kova 4 minuuttinen.

7. Miten itse koet omia saavutuksiasi? Oliko loppujen lopuksi projekti antoisaa? Mitä mieltä olet, miten liikunnallinen elämä jatkuu projektin loputtua? Oletko saanut riittävästi eväitä jatkoa varten?


Projektin lähestyessä loppua, päätin ottaa vielä yhden lisäkuukauden, koska tuloksia alkoi näkyä ja tuntui, että tämä jää muuten kesken. Se kannatti, koska olen nyt valmiimpi jatkamaan harjoittelua yksin.

Kertaakaan en ole katunut projektiin lähtemistä, päinvastoin tämä olisi pitänyt tehdä jo vuosia sittenOlen saanut projektilta juuri sen mitä kaipasin. Paino on tippunut ja keho on saanut lisää lihasmassaa. Lisäksi kolesteroliarvo oli laskenut huomattavasti vaikka se ei ollut huono ennenkään.  Yleiskunto on parantunut huomattavasti. Kaikin puolin olo on paljon parempi ja virkeämpi.

Veran tekemät ohjelmat olivat nousujohteisia ja monipuolisia, mutta kuitenkin yksinkertaisia toteuttaa.   Opin myös sen, että tärkeää ei ole liikunnan määrä vaan sen tehokkuusNäillä ohjelmilla luulisin pystyväni monipuolisempaan omatoimiseen harjoitteluun projektin loputtua. Tulen varmasti jatkamaan samoilla linjoilla. Pyöräily pysyy edelleen ohjelmassa, mutta järkevillä kilometreillä. Painonpudotuksen puolella on vielä muutama kilo tavoitteeseen, mutta eiköhän sekin onnistu. 

Jos olet valmis tekemään töitä oman hyvinvointisi eteen ja haluat nähdä konkreettisia tuloksia peilistä, suosittelen pt:n hankkimista. 

Kannattaa kuitenkin miettiä miksi teen sen ja olenko valmis toteuttamaan projektin. Helpolla siinä ei pääse, mutta se kannattaa, ehdottomasti.

KIITOS VERALLE ERITTÄIN HYVÄSTÄ JA AMMATTITAITOISESTA VALMENNUKSESTA.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti